Kendi işini kurmak isteyenlerin bilmesi gerekenler.
Kendi işini kurmak isteyip ne iş yapabilirim diye düşünenlerin sayısı günümüzde gittikçe artıyor. İş kurmak istiyorum deyip elinde az bir sermayesi olanlar da küçük sermayeyle ne iş yapılır diye arayışlara giriyor. İş yaşamımda yeni bir sayfa açmak ve yeni bir iş kurmak istiyorum diyenler için çıktıkları yol bazı riskler barındırsa da karar verip harekete geçmek en önemlisi oluyor. Kendi işini kurmak 2020 trendleri konusunda yazımızdan bazı bilgiler edinebilirsiniz. Yeni bir iş kurmak için karar verenler ilk olarak işin maliyetine ve harcayacakları zamana takılır. Sıfırdan yeni bir iş kurmak isteyip hızlı sonuç almak isteyen girişimcilerin çıktıkları yolda olmazsa olmazlarını birkaç maddede topladık.
Kendi işini kurmak için proje ve yapılacak işin planı
İş kurmak istiyorum ne yapabilirim diye düşünenler öncelikle yapmak istedikleri işe karar vermelidir. Bunun için iyi bir sektör araştırması yapmalı, risk ve avantajları iyi analiz etmelidir. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek geliştirebileceğiniz ilginç iş fikirleri bulmak da sizi uzun vadede kazandırabilir. İşin talep görmesi de bir diğer dikkat edeceğiniz faktör olmalıdır. Kendi işini kurmak isteyenler sevdiği, yapmaktan keyif alacağı bir işi seçmeye çalışmalı, karşılaştığınız her zorlukta, sevdiğiniz işi yapmanın keyfiyle bu sorunlara göğüs gerebilmelisiniz. İşinizin pazarı küçük olsa da elinizdeki küçük pazarı tamamen domine etmeye çalışmalı ve pazarın büyük bölümüne hitap etmeye odaklanmalısınız. Buradaki önemli kural, yapmaktan keyif alacağınız bir işe odaklanmak, pazarı ve hedef kitleyi doğru bir şekilde kullanmak olacaktır.
Yeni bir iş kurarken sermayenin önemi
Yeni bir iş kurmak adına karar verenler için ellerindeki sermaye işin bütün kaderini etkileyen en önemli etkenlerin başında gelir. Yeni bir iş kurmak için elinizde belli miktarda sermaye olması gerekir. Sermaye denildiğinde; şirket kurma süreci, şirket için yapılacak harcamalar, kira, vergi, ofis masrafları, ürün tedarik, depo masrafları ve dahasını içinde barındırır. Tüm bunları karşılayacak ya da bir süre sizi ayakta tutacak bir sermayenizin olması yeni bir iş kurma sürecinde sizi güçlü kılar. Ancak iş kurmak istiyorum ama sermayem yok diyenler için de umutlar tükenmiş değildir. Kendi işini kurmak isteyenlere devlet desteği mevcuttur. KOSGEB, İşkur, TUBİTAK gibi igirşimcilere yeni iş kurma ve geliştirme konusunda tam destekleri vardır. Ayrıca bankaların destek kredileri, yeni bir iş kurmak isteyen kişilere sermaye konusunda kapılar açar. Bu destek kredilerine başvurarak, işiniz için gerekli olabilecek sermayeyi karşılayabilirsiniz. Bunun yanı sıra melek yatırımcılarla da görüşmeler yaparak, onlardan yatırım almayı deneyebilirsiniz.
Yeni iş kurarken ortak seçimi
Birden fazla ortaklı şirketlerin; iş dağılımı, ortaya konan sermaye gibi faktörler nedeniyle daha başarılı olduğu bilinir. Buradaki en önemli nokta, ortak olacağınız kişileri doğru seçmektir. İşlerin yürütülme şekline, iş yapabilme kapasitesine ya da eldeki kaynaklara göre ortak kararını, uzun vadede düşünerek vermelisiniz. Ortağınızı seçtikten sonra gerekli iş dağılımını vakit kaybetmeden yapmalısınız. Her işin planlı ve programlı bir şekilde yürütülmesini sağlamalısınız. İş kurmak için ortak seçerken; uzmanlık alanı, iş kapasitesi, para yönetimi, iş ahlakı gibi konularda dikkatli olmanız gerekir.
Mevcut iş planının yönetimi
Kendi işimi kurmak istiyorum diyenler ve kararını verenlerdenseniz mevcut işinizden iş planınızı tam anlamıyla yapmadan çıkmamanız önemlidir. Çünkü kendi işini kurmak için var olan işinizden ayrıldığınızda, elinizdeki maddi gücü de kaybetmiş olacaksınız. Elinizde sizi 6 ile 12 ay idare edebilecek bir bütçeniz olması sıfırdan iş kurmak isteyenler için oldukça önemlidir. Böyle bir bütçeniz olmadan işinizden ayrılmanız, sonraki süreci bir hayli zor bir hale getirebilir.