KOSGEB Nedir ? Fırsatları Nelerdir ?
Kosgeb’e Kimler Başvurabilir
Her iş kurmak isteyen Kosgeb’den yararlanamamaktadır. Sanayiyi geliştirme ve destekleme başkanlığı bu konuda bazı kriterler belirlemektedir. Bu destek kredisinden yararlanmak için öncelikle kurumun vermiş olduğu iş kurma eğitiminin alınması gerekmektedir.

Kosgeb’e başvuru yaparak eğitim programına katılabilmekte ve uygun görülmesi durumunda destek kredilerinden faydalanabilmektedir.
Kosgeb’e Nasıl Başvurulur
Kurumun vereceği desteklerden faydalanabilmek için birkaç adımda gerçekleşen işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.
Bunlar;
Kurum Veri Tabanına Kayıt Yaptırmak: Kosgeb desteklerinden faydalanmak için öncelikle kurum veri tabanına kayıt yapılması gerekmektedir. Kurumun web sitesine giriş yaparak, kayıt bölümünden bu adım tamamlanmaktadır.
Kobi Beyannamesi: Bir işletmeye sahip olunması durumunda, bu işletmenin KOBİ olup olmadığının belirlenmesi için, firma bilgilerinin sunulacağı Kobi Beyannamesi’nin doldurulması gerekmektedir.
Beyanname Kontrolü: Başvuru yapan kişinin sunduğu beyanname, Kosgeb tarafından incelemeye alınmaktadır. Bu inceleme KOBİ alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmekte ve daha sonra başvuru yapan kişiye bildirimde bulunulmaktadır.


Kosgeb Girişimcilik Destek Programı
Bu destek programının ilk amacı, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasıdır. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, istihdamın arttırılması, İş Geliştirme Merkezleri’nin çoğalması ve bu merkezlerin girişimciliği desteklemesi programın diğer amaçları arasında yer almaktadır.
Bu programdan küçük ve orta ölçekli işletmeler, girişimciler ve İş Geliştirme Merkezleri’ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilikler faydalanabilmektedir.
Girişimcilik Destek Programı 4 bölümden oluşmaktadır.
Bunlar;
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere uygulanan eğitim programıdır. Bu programda, iş planı ile kişinin kuracağı işletmede başarı oranını arttırması amaçlanmaktadır. Bu eğitim minimum 70 saatlik eğitim ve atölye programından oluşmaktadır. Bu eğitimler Kosgeb başta olmak üzere, İŞKUR, belediyeler ve meslek kuruluşları tarafından düzenlenmektedir. Yükseköğretim kurumları da örgün eğitim kapsamında girişimcilik eğitimi düzenleyebilmektedir.Girişimcilik eğitimi kendi içerisinde genel ve özel hedef gruplarına yönelik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Özel hedef grupları gençleri, kadınları ve dezavantajlı grupları ifade etmektedir. Eğitimlerin tamamı ücretsizdir.